Ajankohtaista

Runeberginkadun Inkurin tiloissa pidettiin esitelmätilaisuus (13.10. -21 )   henkinen kehitys ja pandemian taustalla olevat tekijät, luennoijana oli Matti Heinonen.

Ohessa nettilinkki Heinosen sivustolle:

https://myquantumtransformation.com/

Pandemia ja pelon ilmapiiri


Meille kaikille niin tuttu aihe, mutta näkökulmia on tähänkin aiheeseen useita, kuten aina. Olemme nyt reilut 8 kuukautta tutustuneet tähän uuteen vuoden 2020 teemaan, kukin tavallaan riippuen mm. omasta henkisen kehityksen tasosta ja kyvystä ymmärtää tosiseikkoja. Tarkoituksenani ei ole tuoda mitään skeptisiä näkökulmia tai salaliittoteorioita, joita epäilemättä aiheen ympärillä pyörii, vaan tarkastella asiaa puhtaasti psykologisesta näkökulmasta.

Uudet odottamattomat tapahtumat aiheuttavat luonnollisestikin ihmismielessä aina reaktion, joka voi olla sekä positiivinen että negatiivinen, riippuen ihmisen omasta elämänkatsomuksesta. Silloin kun kyse on terveyttä uhkaavasta asiasta, on reaktio usein luonnollisestikin negatiivinen, joka herättää sitä kuuluisaa pelkoa. Ihminen ei tiedä, miten suhtautua ja toimia, koska näin ei ole aiemmin ollut. Emme voi turvautua henkilökohtaiseen kokemuksen tuomaan varmuuteen, vaan jäämme epävarmuuden tilaan. Tällöin tapahtuu jakaantuminen ihmisten keskuudessa – toiset alkavat toimia ja toiset jäävät odottamaan ohjeita ja määräyksiä, miten toimia. Niin on aina erilaisissa kriisitilanteissa. 

Kuuluisa filosofi-opettaja J. Krishnamurti käsitteli usein kirjoissaan pelon käsitettä. Hän toi esiin, että oikeastaan ainoa, joka hallitsee käyttäytymistämme, on pelko ja siihen suhtautuminen. Ihminen pääsääntöisesti tekee tai jättää tekemästä asioita ainoastaan siksi, että ihmisen sisällä vallitsee jonkinasteinen pelon ilmapiiri, ihan mistä asiasta tahansa. Nyt meitä mukautetaan yhteiskunnan toimesta käyttäytymään tietyllä tavalla – Krishnamurti kirjoitti kirjassaan ”Oivalluskyky herää II” (julkaistu v.1973), että mukautumisen taustalla on suunnaton pelon tunne. Tämä on täysin totta. Tämä tulee vain jokaisen oivaltaa ja ymmärtää itse omakohtaisesti. Hän korosti, että yleensä mieli on laiska ja mukavuudenhaluinen, jolloin sen on helpompi vain mukautua, kuin olla aktiivinen ja herkkä ajattelemaan itse. Nykymedia ja varsinkin internet syöttää meille runsaasti ajatuksia ja ajattelumalleja ja Krishnamurtinkin mukaan ajatus synnyttää pelon. Mutta ei pelkästään pelon vaan myös sen vastakohdan nautinnon. Prosessi on täysin sama, tulos vastakkainen. Mutta kieltämättä meistä jokainen voi allekirjoittaa väitteen, että ihmisiä on aina mieluummin johdettu pelolla kuin nautinnolla, se on ollut aina selkeästi tehokkaampi keino. Miksi näin on, sitä voi kukin pohtia mielessään loputtomasti.

Olemme tietysti kaikki syystä tässä Henkisen Kehityksen Liitossa jäseninä. Omalta kohdaltani olen tätä pelon käsitettä pohtinut ehkä noin kymmenisen vuotta aktiivisesti. Nyt viime aikoina päivittäin. Ja mielenkiintoisin kokemusperäinen tunne on siitä, kuinka erilaiselta maailma voi näyttää ilman sisäistä pelkoa. Ympäristö tulkitsee sen usein virheellisesti välinpitämättömyydeksi, vastuuttomuudeksi tai joksikin muuksi negatiiviseksi asiaksi. Tai ymmärtämättömyydeksi ympärillä vallitsevista ns. tosiseikoista. On vaikea kulkea rauhallisen tyynesti ulkona ja kohdata ihmisiä ilman hysteriaa ja pelkoa; ei siksi, että se oli itselleen vaikeata, vaan siksi, että ympäristö ja muut ihmiset eivät voi hyväksyä sitä, että kaikki eivät lähde mukaan siihen yleiseen ilmapiiriin, joka nyt vallitsee. Sitä kieltämättä alkaa tapailla vain ns. hieman kaltaisiaan samanhenkisiä yksilöitä, koska kommunikointi enemmistön kanssa on alkanut tuntua lähes mahdottomalta. Ihmisten totaalinen uudelleen luokittelu on käynnissä. Maskilliset–maskittomat. Uusimaalaiset–ei-uusimaalaiset. Lihavat keski-ikäiset vastuuttomasti tautia levittävät maskittomat miehet–vastuulliset maskilliset normikansalaiset. Näitä uusia luokitteluperusteita tuntuu syntyvän päivittäin. Ja tilanne vain kiihtyy.

En ole tuomassa tässä esiin jotenkin omaa paremmuutta tai edistyneisyyttä, vaan kyseessä on puhdas fakta, joka kertoo siitä, että suurin osa väestöstä on lakannut ajattelemasta asioita oman oivalluskyvyn kautta ja alkaneet vain kuuntelemaan yleisen henkisen paniikkimielialan ääniä, joita on tarjolla joka puolella. Tai vähättelemässä pandemia-asiaa. Silti HS:n vasta kirjoittama pikkuartikkeli laittoi miettimään – Japanissa on tänä vuonna itsemurhia enemmän kuin koronakuolemia. Siitä aasinsiltana kukin voi miettiä mielessään, miten tarpeellista ja mielekkään hyödyllistä on joka kaupassa ja julkisessa tilassa muistuttaa vähintään 10 minuutin välein turvaväleistä ja käsihygieniasta, siis kahdeksan (8!) kuukauden ajan 24 h vuorokaudessa 7 päivää viikossa. Onko tämä jollekulle vielä epäselvää? Puhumattakaan vielä siitä, että Suomen harvaan asutuilla seuduilla, jopa maaseudulla, sovelletaan täsmälleen samoja ohjeita ja kuulutuksia kuin maan pääkaupungissa. Se jos mikä on pelon ilmapiirin levittämistä sinnekin, missä aihetta ei varmasti ole.

Seurasin kolmen hengen ns. hieman yhteiskunnasta syrjäytyneen porukan hengailua espoolaisen kauppakeskuksen edessä. Yhdellä roikkuu maski toisesta korvasta, toisella se on kaulan ympärillä ja kolmannella otsalla. Vastuullista? No, luonnollisestikin. Tai että nuori alle kolmekymppinen mies tulee vastaan rautatieasemalta päin ison laukkunsa kanssa: selkeästi tulossa jostain ”muualta” meidän uusmaalaisten joukkoon ja hänellä on päässään koko pään peittävä muovinen teollisuusasbesti-naamari ulkoisen filtterikotelon kera ja huppu päässä. Kyllä on hyvin seurattu pääuutislähetystä ohjeistuksesta pääkaupunkiseudulle tuloon.

Tähän loppuun haluan tuoda vielä esiin Krishnamurtin syvällisen mietteen: ”Näkemällä valheellisuuden, ymmärrät totuuden”. Kukin voi kohdallaan miettiä, miten haluaa tämän asian nähdä tässä yhteydessä.

 

Petri Jääskeläinen
Valtion virkamies, kansalainen ja ihminen
Suomen Henkisen Kehityksen Liiton sihteeri

3.12.2020

 

 

JÄSENILLAT 
Yhdistyksemme hallitus perui syksyn 2020 ja kevään 2021 jäsenillat koronavirustilanteen vuoksi. Yhdistyksemme kustantamien Haich-Yesudian-kirjojen toimituksiin tilanne ei vaikuta. Tietoa koronaviruksesta Valtioneuvoston nettisivulta: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta 


Jäsentiedote on tullut jäsenille postitse elokuun 2021 lopussa. Jäsenilloistamme Jäsenillat-sivulta.  

 

ELÄMÄKERTA TEKEILLÄ

Muistoja Pekka Suomisesta, yhdistyksemme perustajasta kerätään.

Oheinen muistelupyyntö oli Ultra-lehdessä n:o 7–8/2020.

 

Professori Kari Salmisen luento Ravinnon rasvat ja terveys (13.4.2016) siirretty Tapahtuma-arkistoon Jäsenillat 2016.

(Klikkaa linkkiä, josta löydät luennon aineiston sivun puolivälistä.)